Drinkar
Meny
  • Hem
  • Kategorier
    • Bassprit
      • Gindrinkar
      • Romdrinkar
      • Tequiladrinkar
      • Vodkadrinkar
      • Whiskeydrinkar
    • Ingredienser
      • Frukt, bär & örter
      • Fruktjuicer
      • Läsk & övriga drycker
      • Spritdrycker
      • Syrups & drinkmixers
    • Färg
      • Blå drinkar
      • Gröna drinkar
      • Gula drinkar
      • Röda drinkar
      • Rosa drinkar
    • Smak
      • Söta drinkar
      • Sura drinkar
      • Fräscha drinkar
      • Fruktiga drinkar
      • Bittra drinkar
    • Typ
      • Cocktails
      • Longdrinks
      • Shots
      • Groggar
      • Varma drinkar
    • Tema
      • Populära drinkar
      • Klassiska drinkar
      • Godisdrinkar
      • Tikidrinkar
    • Tillfälle
      • Välkomstdrinkar
      • Fördrinkar (aperitif)
      • Efter maten (digestif)
    • Säsong & högtider
      • Vårdrinkar
      • Sommardrinkar
      • Höstdrinkar
      • Vinterdrinkar
      • Midsommardrinkar
    • Visa alla drinkar…
  • Kategorier
    • Bassprit
      • Gindrinkar
      • Romdrinkar
      • Tequiladrinkar
      • Vodkadrinkar
      • Whiskeydrinkar
    • Ingredienser
      • Frukt, bär & örter
      • Fruktjuicer
      • Läsk & övriga drycker
      • Spritdrycker
      • Syrups & drinkmixers
    • Smak
      • Söta drinkar
      • Sura drinkar
      • Fräscha drinkar
      • Fruktiga drinkar
      • Bittra drinkar
    • Färg
      • Blå drinkar
      • Gröna drinkar
      • Gula drinkar
      • Röda drinkar
      • Rosa drinkar
    • Typ
      • Cocktails
      • Longdrinks
      • Shots
      • Groggar
      • Varma drinkar
    • Tema
      • Populära drinkar
      • Klassiska drinkar
      • Godisdrinkar
      • Tikidrinkar
    • Tillfälle
      • Välkomstdrinkar
      • Fördrinkar (aperitif)
      • Efter maten (digestif)
    • Säsong & högtider
      • Vårdrinkar
      • Sommardrinkar
      • Höstdrinkar
      • Vinterdrinkar
      • Midsommardrinkar
    • Visa alla drinkar…
  • Topplista
    • Espresso Martini
    • Negroni
    • Mojito
    • Margarita
    • Amaretto Sour
    • Moscow Mule
    • Piña Colada
    • Aperol Spritz
    • Whiskey Sour
    • Frozen Strawberry Daiquiri
  • Topplista
    • Espresso Martini
    • Negroni
    • Mojito
    • Margarita
    • Amaretto Sour
    • Moscow Mule
    • Piña Colada
    • Aperol Spritz
    • Whiskey Sour
    • Frozen Strawberry Daiquiri
  • Shop
    • Bartillbehör
    • Glas
    • Ingredienser
    • Böcker
  • Blogg
  • Instagram
  • YouTube

Thai Basil

Thai Basil Drink Recept

Thai Basil Recept

Thai Basil är en omåttligt populär drink från baren på Asian Post Office i Stockholm. Det är sannolikt Sveriges mest sålda signaturdrink och de flesta har nog sett den gröna skapelsen både en och två gånger på Instagram. I grund och botten är Thai Basil en Gin Sour, men istället för en vanlig sockerlag så används här en sockerlag smaksatt med thaibasilika. Till sist toppas drinken med det karaktäristiska kokosskummet.

Det exakta receptet hålls hemligt av APO, men vi har snappat upp några ledtrådar, bland annat från en podcast med Robin Ogestadh som skapat drinken, och därefter testat oss fram till en version som kommer väldigt nära originalet vad gäller både smak och utseende.

Ingredienser

  • 5 cl Gin
  • 3 cl Citronjuice
  • 3 cl Thaibasilikasockerlag
  • Kokosskum

Instruktioner

Sockerlagen

  1. Gör en vanlig sockerlag med lika delar socker och vatten.
  2. Häll upp 3 dl sockerlag i en blender eller en behållare för stavmixer.
  3. Tillsätt bladen från en hel kruka thaibasilika.
  4. Mixa sockerlagen i flera minuter tills det inte längre går att se några bitar av thaibasilikan.
  5. Sila sockerlagen genom en finmaskig sil för att få bort små partiklar.
  6. Förvara på flaska i kylskåp.

Kokosskummet

Det moment som är svårast att lyckas med är skummet. I själva verket är receptet enkelt – socker och kokosgrädde som blandas i en sifon. Det som är klurigt är att det är många faktorer som påverkar skummets slutgiltiga utseende och konsistens.

Olika typer och varumärken av kokosgrädde ger olika resultat. Temperaturen på socker- och kokosblandningen spelar roll. Hur mycket vätska man fyller sifonen med har betydelse för slutresultatet. Det är helt enkelt mycket att tänka på, men vi har testat en uppsjö av varianter och metoder och här är våra bästa råd för att lyckas:

  • Välj en kokosgrädde som har en jämn, vit och krämig konsistens. Vi har lyckats bäst med Garants kokosmjölk, men även Garants kokosgrädde samt Rich Coconut Cream från Santa Maria funkar bra.
  • Kokosgrädde som inuti sin förpackning är uppdelad i en hård del med kokosfett och en del med "kokosvatten" funkar inte lika bra.
  • Se till att blandningen av kokosgrädde och socker är väl kyld innan du häller upp på sifonen.
  • Fyll inte sifonen med för lite vätska.

 

Så här gör du skummet

  1. Häll 500 ml kokosgrädde och 2,5 dl strösocker i en kastrull.
  2. Lös upp sockret under omrörning på spisen (medelvärme).
  3. Låt blandningen svalna i rumstemperatur och förvara sedan i kylen minst ett par timmar. Gärna över natten.
  4. När drinken ska blandas, häll upp den kalla kokosgrädden i en sifon. Tänk på att inte fylla mer än den maximala mängden som sifonen tillåter.
  5. Ladda sifonen med gas (en patron om du har en sifon på 0,5 l).
  6. Skaka om sifonen ordentligt så att gasen blandar sig med kokosgrädden.
  7. Nu är skummet redo att spritsas på toppen av drinken.

Många vill göra skummet till Thai Basil utan sifon, men det är inget vi skulle rekommendera. Visst, det går att vispa upp kokosgrädde och socker till ett skum med till exempel en elvisp, men skummet kommer aldrig att få samma luftighet och konsistens som med en sifon.

Så, har du ingen gräddsifon, rekommenderar vi helt enkelt att du investerar i en. Eller allra helst att du beger dig till APO för att dricka originalet.

Vi använder en gräddsifon från ISi på 0,5 l. Den sifonen kan du köpa här! (annonslänk)

Drinken

  1. Häll gin, citronjuice och thaibasilikasockerlag i en shaker.
  2. Fyll shakern med is och skaka drinken kall.
  3. Sila upp i ett glas med en stor isbit.
  4. Toppa med kokosskum och garnera med ett blad thaibasilika.

Glas, barverktyg & tillbehör

Old Fashioned-glas
Old Fashioned-glas
Sifon
Sifon
Shaker
Shaker
Jigger
Jigger
Citruspress
Citruspress
Cocktailsil
Cocktailsil
Finmaskig sil
Finmaskig sil
Barset med shaker
Barset med shaker
Produktlänkarna är affiliatelänkar vilket innebär att Drinkoteket får provision på köp som görs via länkarna.
  • Recept av: Drinkoteket
  • Publicerat: 29 juni, 2023
  • Betyg: 5/5 (5 recensioner)
  • Förberedelsetid: 10 minuter
  • Tillredningstid: 5 minuter
  • Kategori:
    Gindrinkar
Om Drinkoteket

Drinkoteket har funnits sedan 2013 och hjälper hundratusentals besökare varje månad att hitta recept på goda drinkar och cocktails. Sajten drivs av Fredrik Ekland – drinkentusiast och marknadsförare. Det är Fredrik som testar alla recept samt fotograferar och publicerar drinkarna här på sajten.

Drink

Drinkar som liknar Thai Basil

  • Gin Sour Drink Recept
    Gin Sour
  • Gin Basil Smash Drink Recept
    Gin Basil Smash
  • Strawberry Basil Smash Drink Recept
    Strawberry Basil Smash

Utforska kategorier

Gröna drinkar Midsommardrinkar Sommardrinkar Vårdrinkar

Kommentarer (8)

  • Drinkoteket 30 juni, 2023 at 08:23 Svara
    Vår recension

    En väldigt god drink som är perfekt att servera om du vill bjuda på något annorlunda och imponera på dina gäster. Skummet i det här receptet kommer väldigt nära APOs skum i smak och utseende. Det som skiljer är att i originalet så har skummet en konsistens som gör att det går att blanda ut det i drinken om man vill. Det går inte riktigt lika bra med det här skummet.

  • Viktor 11 juli, 2023 at 11:19 Svara

    En variant utan sifon som jag testat: 5cl gin, 3cl citron, 2cl sockerlag med thaibasilika, 1cl Malibu, 1 äggvita. Torrskaka först. Sen med is. Dubbelsila i tumblerglas med is. Blir gott då smakerna är samma. Men utan det spritsade skummet.

  • Ann Sjöström 31 oktober, 2023 at 13:05 Svara

    Hej, fick tips på Thaiboat i Stockholm att istället använda vanlig visprädde tillsammans med en Coconut sirap tex som skakas i en shaker.
    Köpte en flaska Monin coconut smaksirap på nätet. Skummet blir perfekt !

    • Anna-Lena 16 april, 2025 at 23:06 Svara

      Intressant. Hur mycket av varje grädde / coconut använde du?

  • Ninja 27 april, 2024 at 11:20 Svara

    Hej
    Jag tyckte drinken (thai basil) var jättegod på krogen
    När jag ska försöka mig på den hemma kommer jag att vispa äggvita till ett hårt skum och tillsätta sockerlag. Alltså som en kokosboll ovanpå (jag tyckte att skummet smakade som en kokosboll)

  • Marielle 20 november, 2024 at 11:13 Svara

    Så värt det trots all förberedelse ✨

  • Anna-Lena 15 april, 2025 at 19:00 Svara

    Drinken gjorde succé. Följde receptet till punkt och pricka. En fråga bara då det är lite pyssel. Hur långt i förväg kan man förbereda? Tänkte göra den igen nu till påsk. 🐣

    • Drinkoteket 16 april, 2025 at 15:02 Svara

      Jag skulle förbereda kokosskummet och sockerlagen med thaibasilika dagen innan servering och citronerna skulle jag pressa några timmar i förväg och förvara på flaska i kylen. Skummet håller sig säkert längre, men jag har själv alltid använt det inom ett dygn. Min uppfattning är att sockerlagen med thaibasilika brukar bli lite tråkig i smak och färg om den står mer än ett par dagar.

Lämna ett svar Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Populära drinkar just nu

  • Pornstar Martini
  • Thai Basil
  • Irish Coffee
  • Hot Shot
  • Dry Martini
  • Kaffe Karlsson
  • Old Fashioned
  • Limoncello Spritz
  • Cosmopolitan
  • Bloody Mary
  • Bellini
  • Daiquiri

Populära kategorier just nu

  • Drinkar med Likör 43
  • Drinkar med Fireball
  • Drinkar med Aperol
  • Drinkar med Passoã
  • Drinkar med Xanté

Bartillbehör

  • Barset
  • Barskedar
  • Cocktailsilar & strainers
  • Iskrossar
  • Mätglas & jiggers
  • Shakers
  • Drinkglas & cocktailglas
  • Alla bartillbehör

Ansvarsfullt drickande

Alkohol kan skada din egen och andras hälsa och välbefinnande. Tänk på att dricka måttliga mängder, vid rätt tid, på rätt plats och av rätt orsaker.

Drinkoteket ägs av

Fredrink AB
Org.nr: 559214-8786

info@drinkoteket.se

Om

Om Drinkoteket
Om cookies
Integritetspolicy
Annonsering

Populärt

Drinklista
Varumärken
Blogg

Kontakt

För frågor om verksamheten, annonsering, samarbeten eller tips på drinkrecept – kontakta oss på info@drinkoteket.se.

Copyright © 2025 Drinkoteket - Recept på enkla & goda drinkar
Perfekt skum varje gång!
Läs mer
iSi Gourmet Whip Sifon
ANNONS
Perfekt skum varje gång!
Läs mer
iSi Gourmet Whip Sifon
ANNONS