Lumumba Recept
Lumumba är en varm och god drink som passar perfekt under ruskiga höstdagar eller kyliga vinterdagar. Drinken finns även i en kall variant där man helt enkelt ersätter den varma chokladen med kall. Det är också vanligt att man använder rom eller amaretto istället för konjak som i det här receptet.
Ingredienser
- 4 cl Cognac
- Varm choklad
- Grädde
Instruktioner
- Koka upp vatten och häll i glaset så att det blir varmt när du sedan ska göra drinken.
- Gör varm choklad. Här väljer du själv om du föredrar att göra egen choklad med mjölk, kakao och socker, eller om du hellre gör varm O'Boy eller köper någon färdig choklad (t.ex. Pucko) och värmer.
- Förbered grädden. Den ska vara lättvispad. Det innebär att den ska vara lite rinnig, men ändå tillräckligt luftig för att att kunna lägga sig som ett täcke ovanpå drinken. Använd riktig vispgrädde (40%).
- Häll ur det varma vattnet ur glaset.
- Tillsätt cognac (eller rom om du föredrar det) och fyll upp med varm choklad. Lämna lite utrymme i glaset för grädden.
- Rör om.
- Häll försiktigt på grädden så att den skiktar sig i ett lager ovanpå drinken.
- Garnera med riven choklad på toppen.
Glas, barverktyg & tillbehör
Produktlänkarna är affiliatelänkar vilket innebär att Drinkoteket får provision på köp som görs via länkarna.
Drink
Samma recept som jag brukar följa, men kör rom istället för konjak, det tycker jag blir ännu godare
Kall och varm lumumba har länge varit mina favoritdrinkar
Råkade nog göra grädden för tjock, men det blev inte så dumt ändå 🙂
MUMS!!!
Kan man använda en billig whisky istället för konjak? I så fall blir det en favoriterna att värma upp med efter vinterpromenaderna…
Absolut, det går utmärkt!
Whisky funkar också. 🙂
Yum!