Lingon Sour med Tomteskum Recept
Lingon Sour med Tomteskum är en syrlig juldrink med lingonsmak som toppas med ett sött skum med smak av skumtomtar. Lingonsmaken kommer från sockerlagen som görs på lingon och kanel, samt från lingonsyran som används istället för citronjuice. Basspriten i drinken är gin, men det går lika bra med till exempel en ljus rom, alternativt vodka om man vill ge lingonsmaken ännu mer plats. Tomteskummet görs enkelt i en sifon med endast tre ingredienser: socker, vatten och Juleskum. Receptet på skummet är lånat från calles_fredagsdrink på Instragram.
Ingredienser
- 5 cl Gin
- 3 cl Lingonsyra
- 2 cl Lingonsockerlag
- Tomteskum
- Alternativ till lingonsyra
- Citronjuice
Instruktioner
Tomteskum
- Lös upp 2 dl strösocker i 3 dl vatten i en kastrull.
- När sockret har smält, häll i en påse Juleskum (100g) och rör om tills alla skumtomtar har smält.
- Låt svalna och häll blandningen i en sifon (annonslänk).
- Tryck i en patron i sifonen och skaka om. Skruva av och tryck i en patron till. Skaka igen.
- Det går bra att förvara den laddade sifonen i rumstemperatur, men ett tips är att ställa den i kylen ca 1 h innan servering. Då håller skummet formen mycket bättre vid servering. Förvaras sifonen för länge i kylen finns det risk att skummet stelnar.
Lingonsockerlag
- Lös upp 1 dl socker i 1 dl vatten i en kastrull.
- Tillsätt 1 dl frysta lingon och 2 kanelstänger och rör om.
- När blandningen kokat upp, ställ kastrullen åt sidan och låt svalna.
- Sila upp sockerlagen i en flaska och pressa ur allt gott från lingonen.
- Förvara i kylskåp.
Drinken
- Häll gin, lingonsockerlag och lingonsyra i en shaker. Har du inte lingonsyra går det bra med färskpressad citron.
- Fyll shakern med is och skaka drinken kall.
- Sila upp drinken i ett lågt glas med en stor isbit.
- Spritsa tomteskummet på toppen av drinken.
- Garnera med några lingon på skummet.
En väldigt god och julig drink! Den syrliga och lite sträva lingonsmaken passar perfekt ihop med det lena, söta skummet. Drinken kräver lite framförhållning eftersom man bör göra sockerlagen och skummet i förväg, men när det väl är klart är det väldigt smidigt att servera drinkarna.