Dry Martini Recept
Dry Martini är en av världens mest kända drinkar. Tillredd på rätt sätt är den också väldigt god. Om man har koll på vad man gör och vad det har för påverkan på drinken, är det inte heller särskilt svårt att lyckas blanda en god "drajja". Det här är vårt basrecept på Dry Martini som är perfekt att utgå från, men det finns många olika sätt att anpassa den på utifrån tycke och smak. Du hittar några förslag på justeringar under instruktionerna här nedan.
Ingredienser
- 5 cl Gin
- 1 cl Torr Vermouth (Vit)
- Grön Oliv
- Rekommenderad vermouth
- Noilly Prat
Instruktioner
- Häll gin och vermouth i ett rörglas.
- Tillsätt rikligt med is.
- Rör om ingredienserna tillsammans med isen i ca 15-30 sekunder. Tiden det tar att röra kommer skilja sig åt mellan gångerna. Därför är det viktigt att du smakar av och tränar upp en känsla för när balansen är rätt.
- Sila upp drinken i ett martiniglas och garnera med en eller ett par gröna oliver på cocktailpinne.
Det här är alltså ett enkelt grundrecept på en Dry Martini, men drinken går att göra i oändliga variationer.
Det som avgör hur "torr" den blir, är förhållandet mellan gin och vermouth. Ju större andel gin, desto torrare och spritigare blir drinken. Och här finns inga rätt eller fel - det gäller att hitta det man gillar bäst. Många väljer att dra ner mängden gin för att låta vermouthen ta mer plats, medan andra tycker bäst om att göra precis tvärt om.
En viktig sak att komma ihåg är att välja en god gin som du tycker om. Detta eftersom ginsmaken är dominerande i smakprofilen.
Ett vanligt misstag är att inte röra tillräckligt länge. Omrörningen kyler drinken samtidigt som den späds ut med vatten, vilket behövs för att drinken ska bli njutbar. Håll koll på tiden när du rör om drinken de första gångerna för att hitta det som passar dig bäst. Drinken ska vara iskall när den silas upp i glaset.
Vill du skaka din Dry Martini istället för att röra, går det naturligtvis lika bra. Var dock beredd på att den kommer bli lite grumlig (vilket av vissa anses vara mindre elegant) av luftbubblorna som bildas vid skakningen. Det går även att garnera med en citrontwist om man föredrar det framför en oliv.
–
Bra genomgång hur man kan anpassa
Satans mamma!