Clarified Strawberry Recept
Clarified Strawberry är en klarifierad romdrink med smak av jordgubbar och mjölk. Drinken är en av signaturdrinkarna på restaurangen Asian Post Office i Stockholm. Det här receptet är ett försök att återskapa deras drink baserat på hur den smakar och vad som går att utläsa ur deras meny. Tillvägagångssättet, ingredienser och exakta mått i det här receptet kan därmed skilja sig lite från originalet, men smakmässigt blir det väldigt likt APOs Clarified Strawberry. Hela processen tills du har en färdig drink tar ca ett dygn, så det är värt att förbereda en lite större batch som du kan förvara i kylen. Du kan enkelt anpassa nedanstående mått utifrån hur många drinkar du vill göra.
Ingredienser
- Till en drink
- 4 cl Jordgubbsinfuserad rom
- 2 cl Punsch
- 3 cl Citronjuice
- 3 cl Vaniljsockerlag
- 4 cl Mjölk
- Grädde
- Jordgubbsinfuserad rom (räcker till 6 drinkar)
- 25 cl Ljus rom
- 10 st Jordgubbar
Instruktioner
Jordgubbsinfuserad rom
- Dela jordgubbarna på hälften och lägg i en glasburk med lock. Om färska jordgubbar inte är i säsong funkar det utmärkt med frysta.
- Tillsätt ljus rom.
- Låt stå i ca ett dygn i rumstemperatur.
- Sila av jordgubbarna och förvara i kylen.
Vaniljsockerlag
- Gör en vanlig sockerlag genom att lösa upp lika delar socker och vatten i en kastrull på spisen.
- Dela sedan en vaniljstång på längden och skrapa ur innanmätet i sockerlagen. Lägg även i resterna av stången.
- Låt sockerlagen stå och dra i några timmar innan du använder den.
- Sila av vaniljstången och förvara sockerlagen i kylen.
Klarifiering
- Mät upp jordgubbsinfuserad rom, punsch, färskpressad citronjuice och vaniljsockerlag utifrån hur många drinkar som ska göras. Häll ingredienserna i en bunke eller tillbringare där allt får plats.
- Tillsätt mjölken och rör om lite lätt så att hela blandningen skär sig. När blandningen har skurit sig ska den se lite grynig och grötliknande ut.
- Sila blandningen genom kaffefilter så att du får en helt klar vätska. De första dropparna har en tendens att vara lite grumliga, så om du vill ha en helt klar drink kan du byta behållare efter att några droppar kommit igenom. De grumliga dropparna kan du sedan hälla tillbaka i kaffefiltret för att inte låta dem gå till spillo.
- När all vätska har silats genom kaffefiltret (vilket kan ta några timmar) är drinken redo att serveras. Blandningen kan utan problem förvaras på flaska i kylskåp i minst en vecka och sannolikt mycket längre än så.
Drinken
- Placera en stor isbit i ett Old Fashioned-glas.
- Häll den färdigblandade drinken över isen.
- Toppa drinken med ett tunt lager lättvispad grädde. Grädden ska vara rinnig, men lite luftigare än helt ovispad grädde så att den lägger sig på toppen av drinken.
- Garnera med torkat jordgubbspulver.
Väldigt god drink som smakar som att äta färska jordgubbar med socker och mjölk. Smidigt att kunna pre-batcha en större mängd drinkar till en bjudning och servera snabbt när gästerna är på plats.
Fråga: Är det 4 cl mjölk per drink man ska använda vid klarifieringen?
Ja, precis!
Perfekt, stort tack!
Wow, säger jag bara!! Serverade denna som välkomstdrink på midsommarafton och det var bara tummar upp, så god! Väl värt all förberedelse.