Drinkar med Sockerlag

Sockerlag är en blandning av vatten och socker som rörs ihop under uppvärmning. På den här sidan har vi samlat alla våra drinkar med sockerlag samt några vanliga frågor och övrig information som kan vara bra att veta. Drinkrecepten hittar du genom att scrolla vidare och vill du läsa mer info kan du klicka här.

Senaste drinkarna
112 recept

Sockerlag till drinkar – recept och information

Eftersom du har hamnat på den här sidan så är du sannolikt intresserad av hur man gör sockerlag till drinkar eller för att hitta tips på olika drinkar som innehåller sockerlag. Här ovan hittar du alla recept på Drinkoteket som innehåller sockerlag och här nedan kommer lite användbar information

Vad är sockerlag?

Sockerlag är en blandning av vatten och socker som rörs ihop tills sockerkristallerna har löst upp sig. Användningsområdena är många, men primärt används det som sötning i drinkar, mat och bakning.

Recept – så gör man egen sockerlag

  1. Mät upp lika delar strösocker och vatten i en kastrull, t.ex. 1 dl socker och 1 dl vatten.
  2. Rör om under uppvärmning tills allt socker har löst sig.
  3. Låt lagen svalna och häll upp i en ren glasflaska.
  4. Förvara i kylskåp.

Grundreceptet görs med lika delar socker och vatten (1:1). I drinkar är det också vanligt förekommande med 2 delar socker och en del vatten (2:1). Här på Drinkoteket utgår vi i regel från grundreceptet med 50/50 socker och vatten. I de fall vi frångår det och använder andra proportioner så framgår det i receptet.

Ska man koka sockerlag?

Nej, om man låter sockerlag koka så kommer en del av vattnet att förångas vilket leder till att konsistensen och koncentrationen ändras. Vill man vara säker på att sockerlagen har exakt samma smak och egenskaper varje gång bör man alltså inte koka den.

Hur lång hållbarhet har sockerlag?

Sockerlag håller som minst några veckor i kylskåp. Har man sett till att vara noggrann med rengöring av flaskan kan hållbarheten sträcka sig flera månader.

Hur förvarar man sockerlag?

Sockerlag bör förvaras i en väl rengjord och försluten flaska i kylskåp.

Går det att göra sockerlag på annat än strösocker?

Ja, det går att göra sockerlag på de flesta olika sockerarterna och typer av socker. För att få en neutral söt smak, rekommenderas vanligt strösocker. Vill man ha en djupare och rundare smak kan man använda ett brunt socker som råsocker, rörsocker, demerara, muscovado eller farinsocker. Vissa förespråkar att använda florsocker i sockerlag för att det går snabbt att lösa upp i vatten. Florsockret har dock en viss bismak som kommer från att det innehåller potatisstärkelse.

Varför har man sockerlag i drinkar?

I drinkar används sockerlag som sötning och för att höja övriga smaker. Följer man grundreceptet med endast strösocker och vatten får man ett helt neutralt sötningsmedel.

En av de viktigaste aspekterna när man blandar drinkar och cocktails är att hitta en bra balans mellan alla smaker. Sockerlagen används t.ex för att balansera upp syran från olika citrusjuicer som också är en vanlig ingrediens i drinkar.

Kan man köpa färdig sockerlag?

Ja, det finns färdig sockerlag att köpa. Tillverkaren Monin har till exempel en Cane Sugar Syrup som går att köpa här (annonslänk).

Smaksatt sockerlag

Ett väldigt bra sätt att variera sina drinkar på är att smaksätta sockerlag med olika frukter, bär, örter och kryddor. Då kan du med enkelhet göra alla klassiska drinkar som innehåller sockerlag, men tillföra en ny smakdimension. Några populära smaksättningar här på Drinkoteket är:

 

Sockerlag på engelska

Om du läser drinkrecept på engelska är det troligt att du kommer stöta olika engelska begrepp på olika “syrups”. Här kommer ett snabblexikon:

Simple syrup = sockerlag med lika delar socker och vatten
Rich syrup = sockerlag med två delar socker och en del vatten
Gum/gomme syrup = sockerlag som innehåller stabiliseringsmedlet gummi arabicum vilket ger en silkeslen känsla i munnen och förhindrar kristallisering.