Vad betyder egentligen Fizz, Sour, Collins, Smash eller något av alla andra begrepp som förekommer i olika drinknamn? I den här artikeln reder vi ut vilka de vanligaste drinkfamiljerna är och vad som är typiskt för drinkar inom just den familjen.

Vad är en drinkfamilj?

Man kan säga att en drinkfamilj är en grupp av drinkar som bygger på samma grundprinciper. Alltså som en mall för vilka ingredienser de ska innehålla, hur de ska blandas och hur de bör serveras.

Konceptet med drinkfamiljer är inget man behöver följa slaviskt, men det kan vara en bra hjälp för den som nyss börjat blanda drinkar på egen hand. Om man fokuserar på att lära sig drinkfamiljerna, alltså vad som utgör till exempel en Sour, så kan det underlätta för att komma ihåg recept överhuvudtaget, men också för att snabbare lära sig fler drinkar.

Med det menar jag helt enkelt att om du lär dig hur man blandar en Whiskey Sour, så har du inte bara lärt dig ett recept, utan en hel drös som följer samma ramar (Gin Sour, Rum Sour, Tequila Sour och så vidare).

Nu till det roliga – själva sammanställningen av de vanligaste drinkfamiljerna.

Highball

En highball är det vi på ren svenska brukar kalla för en grogg. Består av två ingredienser: en bassprit och en kolsyrad mixer. Serveras traditionellt i ett highballglas, men lägre tumblerglas är också vanligt förekommande nu för tiden. Highball-drinkar byggs direkt i glaset över is.

Exempel: Gin & Tonic, Rom & Cola

Sour

En sour är en drink som innehåller sprit och en sur ingrediens, citron- eller limejuice närmare bestämt. En Gin Sour kan med andra ord betyda antingen gin och citronjuice eller gin och limejuice (i det senare exemplet får vi en Gimlet). Den sura komponenten balanseras alltid upp av en söt (vanligtvis sockerlag).

Mallen för en sour är alltså: sprit + citron/lime + sockerlag. Proportionerna kan skilja beroende på vilken drink som blandas och vem som blandar den, men ett bra grundrecept för en sour är 5 cl sprit, 3 cl citron/lime, 2 cl sockerlag.

I en sour är det också vanligt att tillsätta äggvita för att få en krämigare textur och ett fint skum. Sours kan byggas direkt i ett tumblerglas över is men mer vanligt är att de skakas i shaker och silas upp i ett glas på fot.

Exempel: Whiskey Sour, Gin Sour

Collins

En Collins innehåller bassprit, citronjuice, socker och sodavatten. Den mest kända drinken är Tom Collins (gin, citron, socker, sodavatten). En Rum Collins, Whiskey Collins eller Tequila Collins görs på precis samma sätt. Serveras av tradition med is i ett så kallat collinsglas vilket är ett högt, avlångt glas.

Exempel: Tom Collins

Fizz

En Fizz är i grund och botten samma sak som en Collins, med skillnaden att en Fizz serveras utan is. Den mest populära varianten är Gin Fizz, som alltså är detsamma som en Tom Collins utan is (det är även vanligt att tillsätta äggvita i en Gin Fizz).

Den uppmärksamme har vid det här laget redan noterat att en Fizz praktiskt taget också är en Sour, som toppas med sodavatten.

Exempel: Gin Fizz

Crusta

En Crusta består av brandy/cognac, curaçao (eller triple sec), citronjuice och socker. Originaldrinken är 1800-talsdrinken Brandy Crusta. Det som utmärker en Crusta är att den, efter att den skakats med is, serveras i ett glas med sockrad kant och med en lång och bred citronspiral.

Daisy

En familj som ursprungligen hade stora likheter med Crusta, med skillnaden att en Daisy aldrig inkluderade citronspiralen eller den sockrade kant. Mot slutet av 1800-talet blev det även vanligt att använda maraschinolikör, Chartreuse eller grenadin vid sidan av curaçao.

Det sägs att drinken Margarita föddes ur Tequila Daisy (tequila, curaçao, lime, socker), vilket kanske inte är helt befängt. Daisy är nämligen namnet på den blomma vi kallar tusensköna här i Sverige, och det spanska namnet för samma blomma är Margarita.

Exempel: Sidecar, Margarita

Julep

Sprit, socker och mynta. Det mest klassiska exemplet är Mint Julep som baseras på bourbon. Myntan muddlas tillsammans med sockret och spriten. Därefter fylls glaset (eller metallbägaren) med krossad is, toppas med Angostura Bitters och garneras med ett knippe mynta.

Smash

En smash är en förenklad version av en Julep. Det som skiljer dem åt är att en smash i dag kan baseras på andra örter än mynta. Det mest berömda exemplet är Gin Basil Smash, som 2008 skapades av den tyske bartendern Jörg Meyer.

Flip

En Flip bestod ursprungligen av rom, ale, ägg och socker och sägs ha druckits flitigt av engelska sjömän. Med tiden försvann dock alen, vilket innebär att definitionen numera är sprit, socker, ägg och eventuella kryddor. Äggulan måste vara med för att det ska vara en Flip, men det är valfritt om äggvitan ska vara med. En sub-kategori till Flip är eggnog (äggtoddy på svenska), som även innehåller grädde.

Exempel: Whiskey Flip, Gin Flip

Cobbler

Namnet Cobbler kommer från den krossade isen som drinken serveras med, vilken påminner om kullerstenar (”cobblestones”). Cobblers är i regel vinbaserade drinkar med krossad is och färsk frukt.

Den mest kända drinken är Sherry Cobbler, som består av sherry, socker och apelsinskivor, toppat med färska bär och frukter.

Rickey

En Rickey består av sprit, limejuice och sodavatten – inget socker. Drinkfamiljen är uppkallad efter överste Joe Rickey, som var en demokratisk lobbyist under slutet av 1800-talet. På den tiden drack man Gin Rickeys och Bourbon Rickeys. I dag är det dock versionen med vodka, nuförtiden känd som Skinny Bitch, som är mest populär.

Punch (bål)

Punch, eller bål, kommer enligt sägnen från det indiska ordet ”paanch”, som betyder fem, vilket betecknar de fem ursprungliga ingredienserna: alkohol, socker, citrus, vatten och kryddor (eller te).

Notera att drinkfamlijen Punch inte ska förväxlas med svensk punsch, som är en söt spritdryck baserad på arrak.

Buck

En highball gjord på bassprit, citron- eller limejuice och ginger ale eller ginger beer. Vodka Buck (Moscow Mule), är den mest kända varianten. Tack vare Moscow Mules popularitet kallas ibland Buck-drinkar för “Mules”.

Frozen

Frozen-drinkar har den gemensamma nämnaren att de mixas tillsammans med is till en slush. Ofta innehåller de någon frukt eller fruktjuice. Mest känd är sannolikt Frozen Strawberry Daiquiri eller Frozen Margarita.

Swizzle

Drinkfamiljen Swizzle får sitt namn från hur drinkarna blandas. En Swizzle ska nämligen “swizzlas” med en “swizzle stick”, vilket är en sorts träpinne med små grenar som sticker ut i ena änden. Ingredienserna i en Swizzle brukar vara en bassprit, någon citrus, en smakrik sötningskomponent eller likör och bitters.
Swizzles serveras i höga glas med krossad is.

Exempel: Queen’s Park Swizzle

Nu får det lov att räcka. Det går att kategorisera drinkar i oändlighet, men här har vi nått någon slags gräns för vad som är värt att veta rent praktiskt.